EÚ presunie do Španielska 35 miliárd eur na pomoc bankám

25.11.2012 Celý región

Madrid 25. novembra (TASR) - Európske úrady presunú 35 miliárd eur do Španielskeho fondu na záchranu bánk (FROB) 15. decembra výmenou za vlnu hromadného prepúšťania v štyroch z nich, vrátane znárodnenej Bankie. Uvádza sa to v dnešnom vydaní španielskych novín El País, z ktorých cituje agentúra Rueters.

Podľa novín rozdelí FROB finančnú injekciu z eurovalu medzi problematické banky dva týždne potom, ako peniaze prídu na jeho účet. Bankia, ktorej štát v máji poskytol 23,5 miliardy eur, aby ju zachránil pred pádom, však bude musieť prepustiť až 6000 z celkového počtu 20.000 zamestnancov. A NovaGalicia bude musieť dať výpoveď 2000 z 5800 zamestnancov, píše El País s odvolaním sa na zdroje z Európskej únie a bankové zdroje.

Bankia a NovaGalicia sa odmietli vyjadriť k článku, podľa ktorého by mali tiež zatvoriť zhruba 1000 pobočiek.

Ďalšie dve znárodnené banky Catalunya Caixa (CX) a Banco de Valencia sa momentálne predávajú, takže o podmienkach finančnej pomoci bude FROB informovať ich kupcov, dodávajú noviny.

Španielske ministerstvo hospodárstva tiež odmietlo komentovať obsah článku v madridskom nedeľníku.

Španielsko v júni požiadalo Európsku úniu o finančnú pomoc pre banky v krajine, ktoré zápasia s neplácanými úvermi po prasknutí realitnej bubliny. Ministri financií eurozóny schválili Španielsku úver vo výške 100 miliárd eur. V prípade, že sa informácie v El País potvrdia, budú to prvé peniaze, ktoré Madrid dostane zo záchranného balíka.
 

Vyberte región